tirsdag 21. mai 2013

Tinnstøping

Når man støper tinn må man ha rød-orange sand som kalles støpesand, støpekasse, en treklosse å "pakke sanden med", fimoleire som gjør at det er lettere å ta fra hverandre begge sidene av formen med sand.

Først setter man på bitene til støpekassen og heller oppi litt og litt støpesand mens man pakker det hardt. helt til støpekassen er full. så gjør man det samme med den andre siden. tar fimoleire på de sidene det er mest flate på og finner en ting du vil ha avstøpning av og ligger den nermest en åpning, men pass på at det er nok plass til å lage en "trakt" som du kan helle tinnet nedi formen. også presser du begge sidene av støpekassen sammen slik at tingen du har valgt har laget form i sanden, så graver du ut litt sand der trakten skal være. tar tingen utav, og lager noen tynne streker litt utenfor formen slik at det er pusterom. så heller du tinn i formen,også venter du litt mens tinnet har stivnet og kjølt seg ned. og da kan du ta fra hverandre begge sider av støpekassen og ta tinnet utav formen og sette den i en tvinge og sage av "trakten" og smelte den på nytt til noe annet. så kan du file, pusse og polere tinnet slik du selv ønsker.

Når du har laget formen og skal rydde, så må du skrape av fimoleiren og hive det. Ikke ta det oppi støpesanden igjen,det ødlegger sanden. men sanden kan du bruke om og om igjen.

Har desverre ingen bilder av prosessen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar